نقش ربات ها در نگهداری از سالمندان

  • توسط
  • دیدگاه غیر فعال شده است
نقش ربات ها در نگهداری از سالمندان

نگهداری از سالمندان

نگهداری از سالمندان

نقش ربات ها در نگهداری از سالمندان

روند رو به رشد پیر شدن جمعیت در جهان سبب شده است تعداد سالمندان نیازمند مراقبت رشد قابل توجهی پیدا کنند. این موضوع باعث شده است کشورها برای نگهداری از جمعیت سالمند خود به تعداد زیادی پرستار نیاز پیدا کنند. اما تأمین تعداد این تعداد پرستار برای کشورها بسیار دشوار به نظر می‌رسد. به همین جهت متخصصان تلاش می‌کنند که ربات‌هایی بسازند که وظیفۀ کمک، مراقبت و نگهداری از سالمندان را برعهده بگیرند. ربات‌ها از جمله فناوری‌های نوینی هستند که باعث تسهیل کارها و صرفه‌جویی در وقت و انرژی انسان‌ها شده‌اند.

ربات های پرستار

یکی از این نوع ربات ها، استفاده از ربات های پرستار است. اغلب سالمندان به دلیل مشکلات و بیماری هایی که در این دوران دارند؛ ناگزیر به بستری در بیمارستان هستند. به دلیل کمبود پرستار در بیمارستان، ربات های پرستار جایگزین مناسبی هستند.

ربات های همدم

متخصصان دانشگاهی در آمریکا یک گربه ربات ساخته اند تا در نقش همدم و کمک کننده برای سالمندان باشد. این ربات با ظاهری شبیه به گربه که صدای آن را نیز تقلید میکند، می تواند در پیدا کردن و یادآوری مصرف دارو و جلوگیری از تنهایی و استرس سالمندان کمک نماید.
گروهی از متخصصان دانشگاه مینه سوتا آمریکا رباتی را طراحی کرده اند که به سالمندان در حوزه سلامت عاطفی، جسمی و شناختی کمک می کنند. این ربات‌ در تلاش برای بهبود خلق و خوی فرد سالمند است و جوک‌ها و داستان‌هایی را برای او تعریف می‌کند. همچنین این ربات‌، برای سالمند خاطره‌درمانی انجام می دهد. فرد سالمند می‌تواند از ربات بخواهد تا تصاویر ویدئویی را نشان دهد و موسیقی مربوط به یک زمان خاص را پخش کند و آن رویداد خاص را به کاربر یادآوری کند. ربات می‌تواند آواز بخواند، موسیقی پخش کند و تعامل داشته باشد.

ربات های تله مدیسین (پزشکی از راه دور)

ربات هایی ساخته شده اند که به پزشکان کمک می کنند تا از راه دور سالمندان مبتلا به آلزایمر و دیگر بیماری‌ها را ویزیت ‌کنند. پزشکان می‌توانند از طریق چشمان این ربات محیط را ببینند، با کمک ربات در اتاق یا بین اتاق‌ها حرکت کنند و با به کارگیری بازوها و دستان ربات ارزیابی‌های پیچیده‌تری انجام دهند.
ربات دیگری به دریافت اطلاعات از سالمند کمک می کند. به کار بردن سنسورهای مختلف در این ربات آن را قادر می سازد تا اطلاعات مختلفی را از سالمند ثبت نمایند. این اطلاعات قابلیت ارسال به مراکز درمانی و پزشک را دارند.

ربات های کمک کننده

رباتی که ساخت کشور آلمان است کارهایی مانند رساندن غذا، نوشیدنی و دارو و همچنین انجام کارهای پخت و پز و تمیزکاری را انجام می‌دهد و می‌تواند در مکالمات، برقراری تماس اضطراری و مکالمات ویدیویی به فرد سالمند کمک کند.
شرکت اینتویشن روبوتیکس رباتی طراحی کرده است که قابلیت ارتباط با سالمندان را داراست. این ربات با پاسخ به سوالات، یادآوری کردن وظایف روزانه و به اشتراک گذاشتن اخبار و دیگر موارد، به سالمندان کمک می‌کند که احساس تنهایی کمتری داشته باشند. فرد سالمند می‌تواند از طریق این ربات به شبکه‌های اجتماعی دسترسی پیدا کند، مکالمه ویدیویی برقرار کند و به موسیقی، پادکست یا کتاب صوتی گوش دهد. این ربات به فرد سالمند یادآوری می‌کند که داروهای خود را مصرف کند و علاوه بر آن قادر به گرفتن تاکسی برای او نیز است.
متخصصان دانشگاه واشنگتن، رباتی برای مراقبت از سالمندانی که به تنهایی در منزل خود زندگی می کنند، طراحی کرده اند. ربات مذکور با کمک سنسور و دوربین های نصب شده در منزل سالمند، او را و اینکه چه کاری انجام می دهد را تحت نظر دارد و در صورت لزوم در کارهای روزمره به سالمند کمک می کند. این ربات حتی در حمام و سرویس بهداشتی هم مراقب سالمند است. این ربات، به سالمند در انجام دادن کارهایش مانند مصرف دارو، صرف غذا یا حرکات ورزشی کمک می کند.
یک ربات دیگر در دانشگاه مونیخ ساخته‌ شده است که یک ربات انسان‌نما است که روی سکوی چرخ‌دار متصل به خود حرکت می‌کند و امکان ارائه خدماتی مانند سرو غذا، باز کردن درب‌ها، درخواست کمک در مواقع اضطراری، برقراری تماس با خانواده و دوستان سالمند و تماس با داروخانه برای خرید دارو را به فرد سالمند دارد.
برخی از سالمندان در معرض خطر زمین خوردن هایی قرار دارند که آنها را ناتوان می کند. به همین دلیل ربات جدیدی در دانشگاهی در سنگاپور طراحی شده که می تواند زمین خوردن آنها را ردیابی و از وقوع آن جلوگیری کند. این ربات شامل یک پایه چرخ دار مجهز به باتری است که به یک کمربند ایمنی پددار وصل است که دور کمر کاربر بسته می شود. همزمان با حرکت فرد در خانه یا محیط های دیگر ربات نیز او را دنبال کند. گجت با کمک دوربین مجهز به حسگر عمق و حسگرهای دیگر می تواند حرکاتی را ردیابی کند که نشان دهنده از بین رفتن توازن فرد سالمندان باشد. ربات پس از ردیابی احتمال وقوع، متوقف می شود و کمربند را در جای خود نگه می دارد. در نتیجه از افتادن سالمند جلوگیری می شود.

ربات هایی برای کمک به رفت و آمد

بسیاری از سالمندان با مشکلاتی در رفت و آمد روبرو هستند. این مساله باعث انزوای اجتماعی آن‌ها می‌شود. یک شرکت ژاپنی برای حل مشکل آمد و شد سالمندان ربات‌های حمل و نقل یک نفره را طراحی کرده است. برای حرکت کردن این ربات‌ها نیاز نیست مانند ویلچر در حرکت آنها دخالت کرد و آنها را به حرکت درآورد. سالمندان می‌توانند در گوشی هوشمند خود رزرو را انجام دهند و مبدا و مقصد را انتخاب کنند. برای اطمینان از امنیت سفر، این ربات شش دوربین و پنج حسگر و یک دکمه توقف اضطراری دارد. همچنین طراحی آن به گونه‌ای است که به محیط اطراف واکنش نشان دهد. برای مثال اگر چراغ راهنما قرمز شود یا ماشین و افراد در مسیر آن قرار بگیرند؛ ربات توقف می‌کند.

نتیجه گیری

با توجه به گسترش و توسعه روز افزون هوش مصنوعی و صنعت رباتیک، ربات ها به کمک سالمندان آمده اند و در آینده نیز ربات های بیشتری در این زمینه ساخته و عرضه می شوند. بنابراین سرمایه گذاری شرکت ها در زمینه تولید چنین محصولاتی می تواند فرصت اقتصادی مناسبی برای این شرکت ها فراهم کند که در کنار آن فرصت خدمت رسانی به قشر سالمند نیز فراهم می شود.

نگهداری از سالمندان

نگهداری از سالمندان